Ergonomi i hemmet – hur påverkar distansarbete arbetsorsakade besvär?
Distansarbete har blivit en ny norm för många, och med det kommer nya utmaningar för arbetsmiljön – hemmet. I en ny rapporten Arbetsorsakade besvär 2022 (Arbetsmiljöstatistik Rapport 2023:02) från arbetsmiljöverket som undersöker arbetsrelaterade besvär fastställer man att arbete hemifrån tycks leda till färre rapporterade besvär. Att arbeta hemifrån kan initialt verka bekvämt och många slipper stressen med pendling och eventuella konflikter på kontoret, men utan en ergonomiskt utformad arbetsmiljö kan det leda till en rad arbetsrelaterade besvär.
Dessutom kan man ställa sig frågan hur arbetstagaren ser på besvär orsakade av hur arbetsmiljön ser ut hemma? Är det lika lätt att göra kopplingen mellan arbetsrelaterade besvär om jag faktiskt inte är på ”jobbet” när jag får ont?
Men är hemarbetsplatsen verkligen ergonomisk och hur ställer sig arbetstagaren till dom eventuella besvär hen upplever från hemarbetet? Att arbeta på en laptop i soffan eller vid ett köksbord som inte är anpassat för långa arbetspass och innebär för många ogynnsamma arbetsställningar och långa arbetspass utan pauser. Det kan i sin tur leda till problem som:
- Nack- och axelsmärta från att titta ner på en dåligt placerad skärm.
- Ryggvärk på grund av att sitta i soffan eller på en stol utan korrekt ryggstöd.
- Överansträngning av ögonen från att stirra på en skärm utan adekvat belysning.
- Repetitiv belastningsskada från att använda en mus eller tangentbord i en ohållbar position.
För att förebygga dessa besvär är det viktigt att göra medvetna val om hur och var vi arbetar. Några enkla åtgärder är till exempel:
- Justera din arbetsstol: Använd en stol som stödjer ländryggen, med fötterna platt på golvet eller på en fotpall.
- Placering av skärmen: Skärmen bör vara i ögonhöjd och på armlängds avstånd för att undvika att böja nacken neråt.
- Extern tangentbord och mus: Använd externa enheter för att bibehålla en neutral hållning i handleder och armar.
- Rätt belysning: Se till att arbetsområdet är väl belyst för att minska ögonansträngning.
- Regelbundna pauser: Ta mikropauser varje timme för att sträcka på dig och vila ögonen.
- Rörlighet: Integrera korta övningar eller promenader i din dag för att förbättra cirkulation och minska stelhet.
- Ergonomiska hjälpmedel: Investera i ergonomiska hjälpmedel som en stående arbetsstation, ergonomisk mus, eller handledsstöd.
Genom att införa dessa enkla men effektiva åtgärder i ditt hemarbete kan du skapa en mer hållbar och hälsosam arbetsmiljö. Det är inte bara din fysiska hälsa som kommer att gynnas – en ergonomiskt utformad arbetsplats kan även bidra till ökad produktivitet och bättre mentalt välbefinnande. Låt oss göra distansarbete till en hälsosam och hållbar långsiktig lösning!