De biomekaniska fördelarna med aktivt sittande

Det blir vanligare att se aktiva kontorsstolar på kontor. Alltså en typ av stol som är designad för att främja rörelse och engagemang av kroppens muskler även när man sitter ner. Dessa stolar är utformade med olika funktioner som tillåter användaren att röra sig, balansera och ändra sin sittställning aktivt under arbetet.

Men hur väl fungerar stolarna egentligen? En studie jämfördes olika sätt att sitta och stå på när man jobbar vid en dator. De ville undersöka hur olika stolar och arbetsstationer påverkar kroppen. Totalt deltog 24 friska personer i undersökningen.

De testade två aktiva arbetsstolar och en vanlig kontorsstol. De aktiva stolarna hade några extra funktioner – en av dem lät användaren trampa som om hen cyklade medan hen satt, och den andra stolen kunde röra sig åt olika håll för att följa kroppens rörelser.

Resultaten visade att de aktiva stolarna hade positiva effekter på kroppen. När man satt på dessa stolar rörde man sig mer och aktiverade musklerna i vaderna mer än på den vanliga kontorsstolen. Dessutom blev sittställningen mer öppen (exempelvis ökade vinkeln i höften), vilket skulle kunna kan vara bättre för ryggen.

Forskarna tittade också på hur det var att stå upp istället för att sitta. När deltagarna stod upp hade de mindre krummade axlar än när de satt, vilket är bra för att undvika dålig hållning. Efter en timme upplevde några av deltagarna dock visst obehag i underbenen.

Sammanfattningsvis visade studien att det är bra att ha rörliga arbetsstolar eftersom de hjälper till att öka rörelsen och aktivera musklerna utan att anstränga dem för mycket. Att byta till att stå upp ibland kan också vara positivt som en paus från sittande. Detta kan vara intressant för människor som sitter mycket på jobbet och vill ha en bättre arbetsställning och minska risken för att få ont i kroppen. Men det är också viktigt att tänka på att hitta en bekväm arbetsställning som fungerar bäst för varje individ.

Det är alltså en ide att designa kontoret för att dina anställda ska ha möjlighet att röra sig, och att investera i aktiva stolar likt BackApp kan vara en sådan satsning.

Om du vill läsa studien i sin helhet finns den här: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00140139.2022.2132298